W skrócie:
Szukasz pomysłu na lekki i szybki deser z truskawkami? Proponuję coś pysznego, przy czym się nie napracujesz, a zjesz z prawdziwą przyjemnością. Truskawkowa pianka to idealny deser na upały. Nie trzeba piec ani stać w nagrzanej kuchni. Wystarczy zmieszać i schłodzić kilka składników. Truskawkową piankę robię z galaretek, świeżych owoców i śmietanki. Całość jest lekka jak chmurka i bardzo delikatna. Konsystencją przypomina ptasie mleczko. W upalny dzień nie ma nic lepszego niż schłodzona pianka z truskawkami. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki, ponieważ każdy deser z galaretką musi dobrze stężeć.
Truskawkowa pianka – przepis na lekki deser z galaretką
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Porcja: forma 20 x 25 cm
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
250 g świeżych truskawek,
2 galaretki truskawkowe,
150 ml śmietanki kremówki,
200 g serka homogenizowanego.
Jak zrobić truskawkową piankę z galaretką?
Śmietankę włożyłam na 30 minut do zamrażarki.
Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i podzieliłam na dwie części. Połowę truskawek drobno pokroiłam, a drugą połowę zblendowałam na mus.
Zagotowałam 400 ml wody, zdjęłam z ognia, wsypałam obie galaretki, dokładnie wymieszałam i zostawiłam do przestygnięcia.
Do przestudzonej galaretki wlałam mus truskawkowy. Następnie dodałam serki i zmiksowałam.
Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno, dodałam do galaretek i zmiksowałam krótko do połączenia składników.
Do formy włożyłam pokrojone truskawki. Zalałam masą z galaretek, delikatnie przemieszałam.
Wstawiłam formę do lodówki na całą noc.
Po wyjęciu truskawkową piankę pokroiłam na kwadraty.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?