Jaką pizzę możesz zamówić w pizzeriach w Kudowie-Zdroju?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonywa jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia potrzeba wody, mąki, niewielkiej ilości drożdży. Formowanie placków polega na tym, aby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku stają się one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu należy pamiętać, aby grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie na niej zobaczymy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Kudowie-Zdroju. Warto wspomnieć, że ten rodzaj pizzy został wpisany na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Puszysty, wyrośnięty placek to pizza sycylijska. Na początku był to posiłek stworzony dla robotników. Na ogół nie zawiera sosu pomidorowego, choć niekiedy jest on dodawany. Jako dodatków używa się: cebula, karczochy, filety z sardeli, ser, pesto, oregano, które zapieka się w cieście. Sprawdź w katalogu firm, w których pizzeriach w Kudowie-Zdroju jest serwowana.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Kudowie-Zdroju, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Kudowie-Zdroju
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Dodatki do pizzy, które mogą zadziwić
Pizza stała się bardzo popularna na całym świecie i znalazła miejsce w niemal każdej kuchni. Poddana została jednak różnym modyfikacjom i uzyskała nowe, zaskakujące oblicze. Dodatki, jakie spotykamy w najdalszych zakątkach globu mogą być zadziwiające.
Oto niektóre z nich:
- kokos
- ostrygi
- cynamon
- konina
Przekonaj się jakie najdziwniejsze dodatki używane są w pizzeriach w Kudowie-Zdroju. Odwiedź wybrane miejsca.
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.0/images/video_restrictions/0.webp)
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?