Najbardziej trujące grzyby w polskich lasach. Muchomor, czubajeczka, hełmówka
Do śmiertelnych przypadków zatruć grzybami dochodzi bardzo rzadko. Ale - niestety - dochodzi. W ubiegłym roku głośna była sprawa dwojga afgańskich dzieci, które śmiertelnie zatruły się muchomorem sromotnikowym. Do zatrucia grzybami doszło 24 sierpnia 2021 roku w ośrodku dla uchodźców w Dębaku-Podkowie Leśnej niedaleko Warszawy.
W mazowieckiej placówce rodzina przygotowała samodzielnie zupę z grzybów, które wcześniej zebrała na terenie ośrodka (migranci zjedli muchomora sromotnikowego, bo - jak donosiła Rzeczpospolita - w ich kraju jest łudząco podobny do jadalnego muchomora królewskiego). Do szpitala trafiło troje dzieci z ostrą niewydolnością wątroby. Stan dwóch chłopców w wieku 6,5 roku i 8 lat był bardzo ciężki, ich 17-letniej siostry stan był stabilny. Mimo że lekarze robili co mogli, nie udało się uratować chłopcom życia...
Na grzyby! To nasze narodowe hobby
Zbieranie grzybów to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Chyba nigdzie indziej nie jest tak popularne, jak u nas. Grzyby zbierają osoby mieszkające na wsiach, ale także mieszczuchy. Zbierają je mężczyźni, kobiety, osoby różnych profesji i w różnym wieku.
Niektórzy robią to od lat, inni dopiero zaczynają. Przed każdym sezonem na grzybobranie warto sobie przypomnieć kilka podstawowych zasad, o których należy pamiętać tropiąc piękne okazy borowików czy innych jadalnych gatunków. Jeśli będziemy ich przestrzegać, to nic nam nie grozi.
Oto kilka złotych zasad przypomnianych prze Centrum Informacyjne Lasów Państwowych, w broszurce dotyczącej zbierania grzybów:
- Stara, ale bardzo ważna zasada grzybiarzy brzmi: zbieramy tylko te grzyby, co do których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne. Jeśli jakiś grzyb wzbudza jakąkolwiek wątpliwość, lepiej go zostawić, niż napytać sobie biedy. Zatrucie nie jest warte pozyskania grzyba. Jeśli nie jesteśmy pewni, powinniśmy się skonsultować z doświadczonym grzybiarzem.
- Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku – gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy.
- Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone. Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie.
- Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsca po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzybni.
- Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości.
- Nie zbierajmy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną.
- Nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących, np. muchomorów.
- W lesie zachowujmy się cicho.
- Nie śmiećmy ani w lesie, ani na obrzeżu lasu.
- Śmieci wszędzie źle o nas świadczą.
I na koniec trochę statystyki. Z raportu Głównego Inspektoratu Sanitarnego wynika, że w 2019 roku 27 osób zatruło się w Polsce grzybami, a 25 z nich hospitalizowano. W roku 2018 zanotowano 16 przypadków, w roku 2017 – 24, a w 2016 r. – 46 zatruć. Postarajmy się, żeby ten sezon na grzybobranie nie "przebił" tych niechlubnych statystyk!
Nie przeocz
- Goło i wesoło na lotnisku w Katowicach. Cała Polska mówiła o tej "akcji" we wrześniu
- Zadyma na Wielkich Derbach Śląska. Ruch Chorzów - Górnik Zabrze 0:1. ZDJĘCIA
- Zabrze. Kto znajdował się we wraku auta? Znane są wyniki badań DNA
- Zmarł radny z Knurowa i znany trener. Wojciech Kempa w chwili śmierci miał 41 lat
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
Oni dostali się do Europarlamentu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?