Spis treści
Grzyby w zimie na Dolnym Śląsku - gdzie ich szukać?
Pogoda sprzyja zimowemu grzybobraniu. Jest w miarę ciepło i wilgotno, a w karkonoskich oraz izerskich lasach można znaleźć Boczniaki ostrygowate, Płomiennice zimowe, Uszaki bzowe i inne jadalne grzyby owocujące zimą. Gdzie ich szukać?
- Zimą grzyby rosną na drzewach. Można je znaleźć na powalonych kłodach lub na pniach rosnących drzew. Lubią drzewa liściaste i rosną na osikach oraz wierzbach. W regionie karkonoskim często można je znaleźć na bukach - wyjaśnia Czesław Narkiewicz, mykolog z Muzeum Przyrodniczego w Jeleniej Górze.
Zimowe grzyby są bardzo smaczne i mają wiele wartości odżywczych. Nadają się do duszenia, marynowania i kiszenia. Wiedzieli o tym nasi przodkowie, dla których zimowe grzybobrania były zupełnie normalne. Także i dzisiaj, coraz częściej w styczniu i lutym można spotkać grzybiarzy.
- Zasada jest taka sama, jak przy zbieraniu latem. Do koszyka wędrują tylko te grzyby, które znamy i jesteśmy ich pewni. Dobrą wiadomością jest to, że o tej porze roku nie ma na ogół trujących sobowtórów grzybów jadalnych - tłumaczy mykolog.
Musimy jedynie uważać przy zbieraniu Płomiennicy zimowej, jadalnego smacznego grzyba o jaskrawym kolorze. Podobna do niej jest Hełmówka jadowita, niestety - trująca.
Grzybobranie zimą, czyli co zbierać?
Spośród wielu gatunków najsmaczniejsze są trzy, które poleca Czesław Narkiewicz:
- Boczniak ostrygowaty. Idealnie sprawdza się w wegetariańskich flakach czy jako wege schabowy.
- Płomiennica zimowa. Nadaje się do marynowania, duszenia czy jako składnik krokietów.
- Uszak bzowy. To polski odpowiednik grzybów mun, znanych z kuchni azjatyckiej. Nie ma intensywnego smaku czy zapachu, jest raczej dodatkiem do dań na ciepło.
Kliknij w galerię i przeczytaj o właściwościach tych grzybów
Czy grzyby zebrane zimą mają jakieś wartości odżywcze?
Grzyby warto zbierać zimą nie tylko dla ich smakowych walorów. Zawierają one wiele wartości odżywczych, a nawet posiadają właściwości lecznicze.
- Boczniaki zawierają beta-glukany, naturalne polisacharydy, które stymulują układ odpornościowy i wspierają obniżanie złego cholesterolu LDL. Jak większość grzybów również boczniaki bogate są również w witaminy (głównie z grupy B) oraz minerały.
- Uszak bzowy jest ceniony za swoje właściwości lecznicze. To grzyb, który stymuluje układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
- Płomiennica zimowa ma właściwości antyoksydacyjne, regulujące układ odpornościowy czy wykazujące działanie przeciwzapalne.
Nie zapominajmy, że różnica między sklepowymi, a zebranymi przez nas samych grzybami tkwi w samym procesie ich zbierania. Do lasu musimy pójść i przemierzyć w nim długą drogę. To świetny sposób na spędzenie czasu na świeżym powietrzu i aktywny wypoczynek!
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?