3 z 15
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/22/37/5ccae18a2a520_o_large.jpg)
fot. ivabalk/pixabay.com
Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla
Używaj marynat
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.
Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.
Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.